Bazı zamanlarda kişiler, istemeyecekleri durumlarla karşılaşmakta ya da yanlış bir olayın gerçekleşmesine tanık olduklarında, emniyet güçlerini haberdar etmek için, suç duyurusu yapmaktadır.
Suç duyurusunda bulunan kişinin amacı; meydana gelen istenmeyen olayın ilgili makamlara ulaştırarak, suçluların cezalarını çekmelerini sağlamaktır. Peki Savcılığa suç duyurusu (şikâyet dilekçesi) nasıl yazılır? Dilekçe verirken hangi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır?
Suç Duyurusu Dilekçesi Hakkında
Suç duyurusu dilekçesi, işlenen bir suçtan dolayı zarar gören kişi ya da kişilerin, gerçekleşen eylem hakkında, bildikleri ve delilleri içeren bir yazıdır. Suç duyurusunda, yetkili makamların, soruşturma yapabilmeleri için, suçu oluşturan fiillerin, suç duyurusunu yapan kişi tarafından, doğru şekilde tespiti önemlidir.
Suç duyurusu dilekçesi hazırlarken, konusunda uzman ve deneyimli bir avukattan danışmanlık almak, soruşturmanın salahiyeti açısından gereklidir.
Suç Duyurusu Dilekçesi Hangi Konularda Yazılabilir?
Savcılığa suç duyurusunda bulunurken, bazı noktalara dikkat çekmemiz gerekir. Suç duyurusu, olayın gerçekleştiği zamanda yapılması gerekir. Böylece emniyet güçleri, olayın araştırmasını daha kolay yapmakta yani olay zaman aşımına uğramamaktadır. Burada kastettiğimiz konu ise, geçmişe yönelik olayların şikayetlerin yapılamadığıdır.
Bazı suçlar şikâyete tabidir. Şikâyete tabi suçlar arasında;
- Başkasının malına zarar vermek
- Bilinçli yaralama eylemi
- Cinsel taciz
- Güvenin kötüye kullanılması
- Hileli ya da taksirli iflas
- Karşılıksız yararlanma
- Dolandırıcılık
- Çocuk kaçırma ve alıkoyma
- Haberleşme gizliliğinin ihlali
- Yaşı tutmayan biriyle cinsel ilişkide bulunma
Şu konuyu da açıklamak gerekir ki, bir kişinin cezaya maruz kalması için, gerçekleştirilen fiilin, kanunda suç teşkil edecek bir karşılığı olmalıdır. Kanunda suç olarak yeri olmayan hiçbir eylem, şikâyete tabi değildir.
Erkesim Hukuk, konusunda uzman ve deneyimli avukatlarıyla iletişime geçerek, gerçekleştirilen eylemin suç olup olmadığını öğrenmek, suç duyurusunda bulunmadan önce yapılması gereken en önemli iştir. Avukatlarımızla görüşerek, şikâyet edeceğiniz eylemin, suç teşkil edip etmediğini öğrenebilir, hazırlanacak şikâyet dilekçesi için, uzmanlarımızdan, profesyonel destek alabilirsiniz.
Savcılık Şikâyet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Şikâyet dilekçesi hazırlarken bazı hususların göz önünde bulundurulması gerekir. Buna göre;
- Şikâyeti yapanın adı ve soyadı, kimlik bilgileri, adresi, imzası ve dilekçe tarihi,
- Şikâyete konu olan olayın; sırasına göre ve tüm açıklığı ile, net bir şekilde ifade edilmesi,
- Maruz kalınan suçun zamanı, suçu işleyen kişi,
- Oluşan suçla ilgili, savcılık makamının açık adı, muhakkak dilekçede bulunmalıdır.
Şikâyet dilekçesi, adliyelerdeki müracaat savcılığı tarafından alınır. Şikâyet yapıldıktan sonra, Cumhuriyet Savcısı tarafından gerekli görüldüğü durumda soruşturma dosyası oluşturularak, soruşturma işlemi başlatılmış olacaktır.
Savcılık Şikâyet Dilekçesi Örneği
Savcılık şikâyet dilekçesi örneği hazırlarken, ilgili makamın adı doğru şekilde yazılmalıdır. İşlenen suçu anlatırken, çok fazla hikâyeye kaçılmamalı, net ve açık ifadeler kullanılmalıdır. Buna göre bir şikâyet dilekçesi örneği şu şekilde olmalıdır:
…….CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
Şikâyet eden: Adı ve Soyadı (kimlik numarası)
Açık adres: ………
Şüphelinin: Adı ve Soyadı (adresi bilinmiyorsa ifade edilecek)
Şüphelinin: İletişim numarası
Suçun konusu: ……/Kanun madde numarası
Suçun işlendiği tarih: …/…/… Saat:. ..
Açıklamalar: Maruz kalınan suç, net ve açık ifadelerle anlatılmalıdır.
Suçu teşkil eden hukuki nedenler: ……..
Suçla ilgili deliller: ….., ……
Sonuç ve istem: İşlenen suç hakkında, şüphelinin cezalandırılması isteğinin arz ve talebi yazılır.
Şikayetçi Adı ve Soyadı
İmzası
Savcılık Şikâyet Dilekçesi ve Suç Duyurusu Dilekçesi Aynı Şey Midir?
Savcılığa suç duyurusu (şikâyet dilekçesi) yazımı konusunda, profesyonel destek alarak, mağduriyetinizin en kısa sürede giderilmesini sağlayabilirsiniz. Suç duyurusu dilekçesi, savcılığa yapıldığı için, savcılık şikâyet dilekçesi olarak da adlandırılmaktadır.